Valitse sivu

Ketodieetti – kokemuksia ensimmäisiltä viikoilta

10.08.2022 | Blogi, Energinen keho

Mikä on ketodieetti?

Ketoruokavaliossa pyritään rajoittamaan hiilihydraattien ja sokerin määrää.

Ketodieetin aloitettuani olen pyrkinyt aluksi olemaan kokonaan syömättä sokeria sisältäviä tai hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita.

Tällaisia vältettäviä ruokia, jotka ovat melko yleisiä suomalaisessa ruokavaliossa, ovat esim. peruna, riisi, pasta, juurekset ja viljat.

Lisäksi pyrin syömään vain puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, joissa ei ole lisäaineita. Ei siis enää eineksiä! Tämä tosin ei ole ketodieetin ”vaatimus”, vaan itse itselleni asettama tavoite.

Sokerittomuuden myötä maustetut jugurtit, karkit, vanukkaat, limpparit jne. ovat myös jääneet pois. Niitä tosin ei merkittävästi kuulunut ruokavaliooni aiemminkaan.

Koska en syö lihaa (kana, sika, lehmä), olen ketodieetin aloittaessani perehtynyt erityisesti kasvissyöjien ketodieetissä huomioitavin asioihin.
Syön kuitenkin kalaa ja kananmunia, joten minulle sopivien reseptien kirjo on hieman laajempi kuin kasvissyöjillä tai vegaaneilla.

Jos ruokavalioosi kuuluu liha, on ketodieetti vieläkin helpompi toteuttaa!

 

Mikä on ketoosi?

Normaalisti ihmisen elimistö käyttää pääasiassa ravinnon hiilihydraatteja, ja niistä elimistössä muodostuvaa glukoosia energianaan.

Ketodieetillä ihminen käyttää glukoosin sijaan energianaan pääasiassa elimistön muodostamia ketoaineita ja rasvaa, joka tulee sekä ruoasta, että kehon omista varastoista.

Ketoosiksi kutsutaan tilaa, johon elimistö menee ihmisen paastotessa tai rajoittaessa radikaalisti hiilihydraattien määrää ruokavaliossaan.
Ketodieetti pyrkii pitämään yllä ketoosia elimistössä.

Ketoruokavaliossa suurin osa energiasta saadaan siis rasvoista. Itse käytän päivittäin hyvälaatuisen oliiviöljyn lisäksi vaihtelevasti mm. mustakumina- ja hamppuöljyä, sekä mct-öljyä. Otan erikseen myös omega3 -kapseleita.

Tyypillisen ketogeenisen ruokavalion energiasta saadaan 65-80% rasvoista, 10-15% proteiinista, ja 5-10% hiilihydraateista.

sammalmaja-ketoruoka

 

Ketoosin ja ketoruokavalion hyötyjä

Ketogeenisen ruokavalion on todettu auttavan moniin sairauksiin. 1920-luvulta asti ketoosia on käytetty epilepsian hoitoon, ja vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on saatu erinomaisia tuloksia mm. diabeteksen ja suolisto-ongelmien hoidossa.

Itse halusin siirtyä ketoilijaksi kokeillakseni kuinka ketodieetti vaikuttaisi migreeniin, pms -oireisiin, sekä yleiseen vireystilaan.

Myös mahdollinen painon putoaminen ketoruokavalion avulla tuntui kieltämättä houkuttelevalta bonukselta.

Ketodieetti kokemuksia

Kolme viikkoa on kulunut siitä, kun aloitin kasvis-kala -ketodieetin.

Olen syönyt paljon ”maan päällisiä” vihanneksia ja kasviksia, kuten parsaa, kukkakaalia, pinaattia, kesäkurpitsaa, tomaattia, sekä kalaa, sieniä ja pähkinöitä.

Syön myös maitotuotteita (luonnon jugurttia, kermaa, voita), sekä kananmunia.

Jonkin verran olen popsinut marjoja, kun nyt sattuu olemaan paras mustikka-aika. Hedelmät olen nyt alussa rajoittanut 1-2 hedelmään viikossa.

Aivan alussa podin noin 3 vrk huonoa oloa, ja ketoilun kolmantena iltana iski ”rasvaripuli”. Siitä eteenpäin selvittyäni vointi muuttuikin pikkuhiljaa todella hyväksi ja energiseksi.

Kiinnitin erityistä huomiota alusta saakka mineraaleihin, ja otin magnesiumin mukaan lisäravinteena nautittavaksi.

Myös luonnonsuolavesi on hyväksi, koska ketogeenisella ruokavaliolla olevalla suolan tarve on suurempi kuin ”hiilihydraattipolttoisella” ihmisellä.

Puhdistamatonta luonnonsuolaa olenkin ripsautellut juomaveteen jo vuosien ajan, joten se oli tuttu juttu. Vettä tulee ketoosissa ollessa juoda reilusti, koska nestettä myös poistuu enemmän.

Oma kokemukseni ketoruokavaliosta kolmen ensimmäisen viikon ajalta on erittäin positiivinen.

Olen ollut virkeä, ja nukkunut öisin hyvin.

Kun syön tarpeeksi silloin kun syön, ja kiinnitän huomiota rasvojen laatuun ja määrään, ei ole tarvetta napostella välipaloja.

Päänsärky ei ole kadonnut vielä elämästäni, vaan olen joutunut ottamaan normaaliin tapaan särkylääkettä migreeniin.
Päänsärky iskee minulle yleensä hormonaaliseen kiertoon liittyen niin ovulaation kuin kuukautisvuodon aikaan, kestäen pahimmillaan 3vrk kerrallaan. Seuraan mielenkiinnolla, tapahtuuko tässä asiassa muutosta.

PMS-oireet ovat tämän yhden kierron aikana päänsärkyä lukuun ottamatta loistaneet poissaolollaan.
Lähinnä tarkoitan mielialan vaihteluita, negatiivisia tuntemuksia ja ajatuksia, äksyilyä ja ylenpalttista itkuherkkyyttä. Totesinkin eräänä iltana puolisolleni, että ”jotenkin mielikin on kirkastunut ja selkeytynyt”.

Tunnetilat ovat olleet hyvin positiivisia, iloisia ja tyytyväisiä koko sen ajan, jonka ketodieetti on kohdallani nyt kestänyt.

sammalmaja-ketodieetti-kokemuksia

Ketodieetin vaikutus painoon

Ja sitten se painoasia, joka kiinnostaa monia.

Lähtötilanne oli se, että 5-vuotiaan kuopukseni syntymän jälkeen painoni on ollut suuremmissa lukemissa kuin koskaan aikuisiälläni (lukuun ottamatta tietysti raskausaikaa).

En ole tuntenut oloani hyväksi paino-asian kanssa, mutta en ole saanut aikaiseksi panostaa siihen suuresti lisäämällä liikuntaa. Kuntoilu on ollut kausittaista. Ruokavalio sinällään on ollut terveellinen.

Ennen tätä viimeisintä raskautta painoin noin 8-9kg vähemmän kuin nykyään, eli mistään suurista kilomääristä ei ole kyse. Kuitenkin tunnen, kuinka kehooni on kertynyt ”ylimääräistä”, jonka olisin vihdoinkin valmis karistamaan pois matkastani.

Kolmen viikon ketodieetin aikana painoni on nyt pudonnut 2kg.

Liikuntaa en ole lisännyt, mutta se on vahvasti suunnitelmissa.

Normaalisti liikun päivittäin koiran kanssa kävelylenkeillä, ja tällä viikolla pyrin aloittamaan taas pitkästä aikaa säännöllisen kuntosalilla käynnin.

Kävelylenkkeihin voisin ottaa mukaan juoksupätkiä. Niin, ja ilmoittauduinhan minä kuukauden kuluttua alkavaan pilatekseen. Elikkäs innostusta on ilmassa!

Ja sen verran tämä painon seuraaminen alkoi kiinnostaa, että ostin vaa’an. Meillä ei ole ollut henkilövaakaa varmaan kymmeneen vuoteen.

Koska en ole pikkutarkka ravintoaineiden ja ruokamäärien laskija, ajattelin, että kerran viikossa itseni punnitsemalla hieman näen mihin suuntaan olen menossa.

sammalmaja-kasvisketo-ruokavalio

Kasvis-keto

Jos (kasvis)ketoruokavalio kiinnostaa, suosittelen lukemaan asiaan liittyvää kirjallisuutta. Itse ostin mm. hyvän opuksen ”Kasvisruokien keto -käsikirja”, jonka on kirjoittanut Elviira Krebber.

Kirjassa kerrotaan perusteellisesti ketodieetistä, sekä avataan aivan mahtavasti myös ihmisen ruokavalion historiaa, kasvisruokavalioiden hyötyjä ja haasteita, sekä nykypäivän vegaaniruokavalion ongelmia.
Lisäksi kirjassa on myös pohdintaa ruoan eettisyydestä, prosessoidusta vegaaniruoasta ja lisäaineista, sekä tietysti mainioita kasvis-keto -ruokaohjeita.

Jos syöt myös kanaa, tai sian- sekä naudan lihaa, laajenevat ketoruokavalion mahdollisuudet rutkasti! Kun asiassa pääsee alkuun, on ketodieettiä itseasiassa melko helppoa toteuttaa.

Ennen ketodieetille ryhtymistä suosittelen perehtymään aiheeseen hyvin, ja pohtimaan onko tämä sinun elimistöllesi sopiva juttu. Jos sinulla on perussairauksia, kannattaa asiasta keskustella myös lääkärin kanssa.

 

Ketoilu osaksi elämää

Kun ensimmäinen ketoviikkoni lähestyi loppuaan, lähdimme reissuun.

Epäilyksistäni huolimatta matka onnistui ruokailujeni suhteen aivan loistavasti. Niin laivalla, kuin ravintoloissa, oli mahdollista valita juuri itselle sopivista ruoka-aineista koostuvia annoksia.

Pidin lisäksi hätävarana mukanani esim. pähkinöitä ja tonnikalaa, joihin jouduin turvautumaan vain kerran, pitkän Korkeasaari -päivän aikana.

Ketodieettini etenemistä voit seurata Sammalmajan blogissa; kirjoittelen siitä taas muutaman viikon kuluttua lisää.

Toivottavasti saan silloin raportoida myös hyvin alkaneesta kuntoilupuolesta, sekä hyvistä ruokavalinnoista joita olen sinnikkäästi jaksanut toteuttaa arjessa.

Iloa ja energiaa päivääsi!

Terveisin Sammalmajan Heidi

 

PS. Jos jos kaipaat elämäsi jollekin osa-alueelle muutosta, mutta tarvitsisit siihen tukea ja ohjausta, suosittelen kokeilemaan mielen valmennusta Hypnoosityöskentelyn muodossa.

Hypnoosivalmennuksesta voit lukea lisää täältä.

 

Lähteet: Elviira Krebber: Kasvisruokien Keto -käsikirja, Anni Sirviö, Fredu Sirviö, Risto Lahti: KetoVege ketogeeninen ruokavalio kasvissyöjille